Chișinăul citește: Întâlnire cu scriitorul Constantin Cheianu


CONSTANTIN CHEIANU – scriitor, prozator, dramaturg, publicist,
actor și prezentator TV

Constantin Cheianu

21 septembrie 1959, TrușeniStrășeni

Programul de lectură „Chișinăul citește” este unul din cele mai îndrăgite și longevive programe culturale de nivel municipal, ce promovează lectura și susține cunoașterea aprofundată a literaturi române contemporane din Republica Moldova.

Biblioteca Municipală își asumă astfel calitatea de îndrumător în lumea cărților și a valorilor colportate de literatura contemporană în societate, astfel prilejuind multiple întâlniri cu scriitorii și îmbogățind viața culturală în urbea noastră. Toate bibliotecile din rețeaua „B.P. Hasdeu” organizează diverse evenimente publice: întâlniri cu scriitorii, discuții/ dezbateri, prezentări de carte, conferințe, lecții etc. Din anul 2004 Programul de lectură „Chișinăul citește” se desfășoară anual, în perioada februarie-noiembrie și este de implicare educațională și culturală a tuturor chișinăuienilor.

Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă”, deja de mai mulți ani are încheiat un parteneriat de colaborare cu Filiala „Alexandru Donici”, datorită căruia am reușit să organizăm în comun o mulțime de activități interesante și utile pentru elevi.

Astăzi, am avut o întâlnire de suflet, cu scriitorul, prozatorul, dramaturgul, publicistul, actorul și prezentatorul TV, Constantin Cheianu. În acest an cartea „Hotel California” de Constantin Cheianu, a fost selectată, alături de „Fraierul” de Claudia Partole și „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” de Vasile Romanciuc, în cadrul celei de-a XIX-a ediție a Programului de lectură „Chișinăul Citește”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.

„Hotel California” însumează trei nuvele scurte și este propusă la categoria adulți. „Hotel California”, „Alina” și „Merișor”, scrise în diverse perioade, cea mai nouă fiind din 2021 și cea mai veche din 1999.

Publicul alcătuit din liceenii claselor superioare X-XII, a IPLT „Ion Creangă”, coordonați de profesoara de Limbă și Literatură Română, au adresat o mulțime de întrebări scriitorului, demonstrând interes sporit față de subiectele abordate.

Este remarcabil faptul că aceşti elevi au dat dovadă de o gândire matură, cunoştinţe extraordinare și de un interes sporit față de subiectul cărții.

Deși cartea „Hotel California” este propusă pentru adulți, ea este potrivită și pentru adolescenți. Scriitorul a putut reflecta și răspunde la întrebările provocatoare ale elevilor. Chiar a adăugat un comentariu la proza Merișor: Stuporile succesive ale eroului dau un puternic fond de autenticitate povestirii. De fapt, capacitatea de a se mira, de a nu ceda comodității convențiilor sociale, care transformă prea curând stratul fertil al percepţiei copilului într-un teren bătătorit de reguli prestabilite, îl însingurează pe protagonist în mijlocul colegilor săi, conferă felului său de a fi datele unei filozofii in nuce. (…)

Întâlnirea s-a desfășurat într-o ambianță plăcută, iar spre finele activității, elevii i-au urat „La mulți ani!” Domnului Constantin Cheianu, iar doritorii au primit câte un autograf de la scriitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.