Insuflă-i copilului dragostea față de lectură!


Campania de atragere a utilizatorilor: Fii deștept! Ia un card inteligent!

Cărțile, fie de dezvoltare personală, de ficțiune, memorii sau aparținând oricărui gen, ne pot inspira, ne pot deschide mintea, ne pot face fericiți și, uneori, ne ajută să ne pavăm drumul spre succes și să ne creștem prosperitatea.

Cum îi atragem și pe copii în lumea lecturii?

Lectura în familie – o condiție primordială pentru cultivarea dragostei față de carte în rândurile copiilor. În prezent, tot mai multe discuții apar cu privire la scăderea interesului pentru lectură în rândurile copiilor. Cartea trece printr-o criză profundă, recunoscută în toată lumea. Și nu este vorba de o criză editorială, căci librăriile, editurile pun la dispoziția cititorului imensa mare a cărților, ci de una intelectuală. Profesorii, bibliotecarii, adulții, părinții bat alarma: copiii nu mai citesc cărți.

Cercetările demonstrează că anume în timpul lecturii sporește considerabil activitatea emisferei stingi, aici se emit undele beta, care apar pe parcursul proceselor de gândire, de analiză, asigurând concentrarea atenției, susținerea motivației, dezvoltarea creativității, curiozității, judecății, imaginației.

Dragostea pentru carte trebuie să înceapă încă din fragedă copilărie, cu participarea părinților. În familie copilul face primul pas, spune primul cuvânt, cunoaște lumea înconjurătoare. Părinții sunt cei mai importanți oameni din viața copiilor. Prin conversațiile cu ei și cu ceilalți membri ai familiei, prin activitățile de joacă și rutinele familiale, copii învață despre lume și locul lor în ea. Familiile sunt primii educatori ai copilului: ele vor continua să le influențeze învățarea și dezvoltarea în timpul anilor de grădiniță, școală și multă vreme după aceea și prin valorile pe care le transmite, pune bazele dezvoltării sale intelectuale. Cei șapte ani de acasă influențează și modelează personalitatea umană.

Cercetările psihologice au demonstrat: dragostea de carte poate fi cultivată până la 9 ani. Mai târziu să trezești interesul pentru lectură va fi mai complicat, câte odată chiar și imposibil. Așa dar, această funcție cade pe umerii părinților, educatorilor, învățătorilor, căci ei sunt cei care le spun povești copiilor, răspund la numeroasele “de ce?”. S-a dovedit că anume copiii cărora li s-au citit din primii ani de viață, au succese mai bune în școală. Ascultarea poveștilor dezvoltă gândirea, imaginația și creativitatea.

Pentru ca plăcerea de a citi să devină o necesitate dorită și trăită emoțional, trebuie cultivată înainte chiar de a începe învățarea alfabetului, prin preocuparea permanentă a maturilor de a-i obișnui pe copii cu frumusețea inegalabilă a lecturilor de basme și povești.

Fiecare părinte își dorește un copil educat, deștept, inteligent, afirmat și apreciat. Una dintre căile de realizare a acestor obiective este lectura. Biblioteca „Alexandru Donici” îndeamnă la lectură pe fiecare, la parteneriate de cooperare. Parteneriatul dintre instituția preșcolară nr. 146 și biblioteca „Alexandru Donici” ani la rând contribuie la optimizarea mai multor realizări, între educatori și bibliotecari există o bună și permanentă colaborare.

Astăzi, în cadrul Campaniei de atragere a utilizatorilor: Fii deștept ia un card inteligent!, Tatiana Tomșa, educatoarea grupei nr. 8, a venit cu toată grupa de copii, pentru ca fiecare să obțină un asemenea card. Acest card permite accesul gratuit la carte, la serviciile de bibliotecă, etc.

NU UITAȚI, BIBLIOTECA ESTE UNA DIN PRIORITĂȚILE NAȚIONALE ÎN SFERA INSTRUIRII ȘI EDUCAȚIEI PE PARCURSUL VIEȚII !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.