Istoria Basarabiei şi Republica Moldova


Grati, Aliona. Regele Mihai și Basarabia / Aliona Grati. – București : Eikon, 2021. – 313 p.

Fără modele bune societățile mor.
Ca să trăiești cât curat trebuie să-ți închipui îmtotdeauna ca alții sunt mai buni decât tine.

Regele Mihai I

Aliona Grati stie ca nu doar pamanturile pot sa fie confiscate, ci și trecutul. Dintre cei patru regi ai noștri, numai trei au domnit peste România Întreagă, formata în 1918, Ferdinand I, Mihai I si Carol al II-lea. Cel din urma rege al nostru, Mihai I, a avut, însă, un destin tragic, fiind suveran, în domnia sa care contează, doar peste frânturi ale pământului românesc. Prin cartea de față, autoarea ne demonstrează că, în fapt, chiar dacă a fost îndepărtat de la putere și de la domnie, regele Mihai a rămas al nostru, al tuturor românilor. Comuniștii, mai ales cei sovietici, au avut grijă sa șteargă imaginea regelui Mihai dintre „chipurile și icoanele” românilor, dar nu au putut-o șterge din sufletele oamenilor și mai ales din sufletul națiunii. Cartea aceasta ne readuce în amintire nu doar domnia dintre anii 1941 și 1944 a regelui Mihai în Basarabia, ci și prețuirea eternă pe care suveranul a păstrat-o pentru partea dintre Prut și Nistru a României. Autoarea, cu mintea cercetătorului și cu sentimentul românului, ne îndeamnă în această lucrare memorabilă să cunoaștem și să prețuim istoria noastră, care ne aparține tuturor și în cadrul căreia figura regelui Mihai rămâne de neșters. Ioan-Aurel Pop, academician, presedintele Academiei Române.

O țară fără un trecut este ca o țară fără suflet.
Regele Mihai I

Republica Moldova: 30 de ani în 30 de cuvinte. – Chișinău : Cartier, 2022. – 512 p.

Prin structura și conținutul său, volumul răspunde unui triplu imperativ. În primul rând, el sintetizează experiența celor 30 de ani de existență a Republicii Moldova prin prisma unor noțiuni și concepte care surprind și permit o lectură transversală a spiritului epocii demarate în 1991. În al doilea rând, și în strânsă legătură cu imperativul precedent, cartea propulsează terenul moldovenesc pe locul care i se cuvine în cadrul științelor sociale, scoțând în evidență valorile euristice intrinsece subiectului. Sperăm că am reușit să operăm un ritual de (re)instituire a terenului moldovenesc, scoțându-i în lumină identitatea și importanța prin prisma celor treizeci de cuvinte, care sunt tot atâtea variații ale legitimității sale ca teren fertil de cercetare. În fine, prin efortul nostru comun, îmbogățim instrumentarul teoretic, conceptual și metodologic necesar cercetării terenului moldovenesc.

Adresăm acest instrument de lucru și de cunoaștere, care constituie rezultatul unui exercițiu de reflecție și de analiză colectiv, publicului academic, dar și tuturor celor interesați de trecutul recent al unei țări încă în plină căutare de sine.” Dorina Roșca, Lidia Cotovanu

Ţîcu, Octavian. Nicolae Simatoc : (1920-1979) : Legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona / Octavian Ţicu, Boris Boguş. – Chişinău : Cartier, 2022. -344 p.

Nicolae Simatoc (1920-1979) Legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona

Colea Smatoc rămâne o legenda voit uitată a copilăriei grimăncăutene, căci puțini ar mai crede că Miklds Szegedi, campion al Ungariei cu Clubul Atletic Oradea, era tanarul pe care cândva un mare antrenor anonim, ce staționase cu mașina în drum spre Hotin, îl descoperise într-un joc de copii pe maidanul de lăngă pârău… În anii de la urma carierei, care i-au adus celebritatea cu FC Barcelona în rang de campion al Spaniei și cu toate celelalte mari titluri adiacente, îl găsim ca Nicolas Simatoc-Szegedi. Va încerca să-i pierdem definitiv urmele în Australia, unde va emigra și se va stinge sub numele de Nicholas Sims…- Efim Josa

Bulat, Eugenia. Călărașii și Renașterea națională : Mărturii. Evocări. Imagini / Eugenia Bulat. – Chișinău : Unu, 2021. – 640 p. 

„Am căutat să disec esențele unui timp febril, 1989-1991, pornind de la propria-mi înțelegere, studiind izvoare și răscolind amintirile camarazilor de luptă: oameni pe care i-am cunoscut pe viu.”

Într-un volum de 640 de pagini autoarea și-a adunat toate amintirile despre începuturile Renașterii Naționale, intervievând frații de Ideal, Dumneaei fiind participantă activă, iar Călărașii – unul dintre centrele importante ale trezirii naționale. Cartea, o primă istorisire de acest fel (mărturii, istorie orală), cuprinde 280 de imagini de epocă și merită toată atenția celor care vor să cunoască cum a fost acea perioadă, cu adevărat revoluționară.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă să faceți cunoștință cu literatură din domeniul istoriei Basarabiei și a Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.