Întâmplări cu tâlc de Cristina Bujor


Chișinăul Citește 2023
Programul de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XX-a

Programul de lectură Chişinăul citeşte promovează şi încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorifică experienţa de lectură a comunităţii chişinăuiene, orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Pe parcursul anului în toate filialele se organizează diverse activităţi cu publicul: prezentări de carte, întâlniri cu autorul/autorii volumului lecturat, dis­cu­ţii/dezbateri, ore de lectură, înscenări teatralizate, activitate expozițională etc. Pentru a cuprinde mai mulţi cititori Programul, iniţial conceput doar pentru un singur titlu de carte, s-a extins pentru mai multe categorii de utilizatori: copii, adolescenţi şi adulţi. Programul se desfăşoară în cadrul BM din anul 2004, utilizatorii lecturând mai multe publicaţii.

Anul acesta cartea Întâmplări cu tâlc de Cristina Bujor a fost propusă în cadrul Programul de lectură „Chișinăul citește”, pentru categoria copii.

Suntem convinși că operele literare selectate pentru programul de lectură „Chișinăul Citește” vor avea succes și vor fi apreciate de cititorii întregului Chișinău, fiind vorba de:

Întâmplări cu tâlc de Cristina Bujor
Montana de Alexandru Popescu
Patimile după Iov de Val Butnaru

Biografia de creație a autoarei:

Scriitoarea Cristina Bujor (n. 11 ianuarie 1985, or. Chișinău, Republica Moldova) este absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, licențiată în limba și literatura engleză – limba și literatura română (2003-2007), magistru în lingvistică românească și generală (2007-2009) a aceleiași universități. Este autoare de cărți pentru copii, traducătoare și expert în domeniul comunicării (conținutul digital, social media, relația cu presa, discursul public etc.).

            Opere :

• Întâmplări cu tâlc (3. Despre responsabilitate. 4. Despre iubire), Epigraf 2022;

• Despre responsabilitate, Epigraf 2021;

• Școala planetelor, Epigraf 2021;

• Întâmplări cu tâlc (1. Despre prietenie. 2. Despre ceartă), Epigraf 2020;

• Întâlnirea cu eroii poveștilor românești, Epigraf, 2017;

  • Despre prietenie, Epigraf, 2016;

 • Despre ceartă, Epigraf, 2016;

  • Obișnuitul neobișnuit, Epigraf, 2016;

 • Ospățul din savană, Epigraf, 2013;

• Câte-n lună și-n stele. 150 de curiozități explicate pe înțelesul copiilor, 2012,  coautoare;

• Scriitori români notorii: viața, activitatea, opera. Epigraf, ed. I – 2006, ed. II – 2007, coautoare.

            Traducătoare:

            • Politics in the EU, Ian Bache, Stephen George, Epigraf, 2009, 664 p.;

            • Istorie și identitate: reflecții în cadrul Rețelei de istorie a organizației dvv   international)/ Matthias Klingenberg (Ed.); Epigraf, 2011, 168 pages;

            • De la dictatura la democrație, Gene Sharp, Albert Einstein Institution; 2009;

            • Cine crește în parc/ în grădină/ în pădure (o colecție de 3 cărți traduse din ucraineană  despre copaci, animale și plante care cresc în jurul nostru), Epigraf 2022;

            • Cel mai fericit pui de leu, Epigraf 2022;

            • Aricelul și vara/ toamna/ iarna/ primăvara (o colecție de 4 cărți despre aventurile unui arici care descoperă anotimpurile), Epigraf 2021.

            Premii:

             Premiul Uniunii Latine pentru Traducerea Științifică în limba română a cărții Politics in the EU, Ian Bache, Stephen George, Epigraf, 2009.

             Premiul Ministerului Tineretului și Sportului pentru volumul Ospățul din savană, Epigraf, 2013.

Bujor, Cristina. Întâmplări cu tâlc : 3. Despre responsabilitate ; 4. Despre iubire / Cristina Bujor. – Chişinău : Epigraf, 2022. – 80 p. 

Analiza cărții:

Tip de scriitură: proză pentru copii.

Genul literar: epic.

 Specia literară: narațiune.

Tema centrală: Relația dintre ființele vii (animale, oameni, natură).

Structura cărții: Întâmplări cu tâlc este un ciclu de povestiri despre amiciție, conflicte, responsabilitate și afecțiune umană. În cadrul programului Chișinăul citește vom promova volumul  Întâmplări cu tâlc (3. Despre responsabilitate. 4. Despre iubire), Epigraf 2022, făcând, desigur, trimitere și la primul volum.

Semnificația titlului: Titlul Întâmplări cu tâlc sugerează o existență care are sens, descoperim personaje care se întreabă și găsesc răspunsuri. E vorba de un trai responsabil, empatic, plin de prietenie și iubire între ființele vii și natura care îi înconjoară.  

Viziunea autoarei: Dorința de a cultiva copiilor abilități de a fi deschiși, toleranți, empatici. Conceptul literar al Întâmplărilor cu tâlc se înscrie și în mișcarea de a apăra drepturile animalelor ca o proiecție firească a unei comunități responsabile și conștiente de al său modus vivendi într-un spațiu geografic și natural, într-o epocă în care paradigmele se schimbă înspre nevoia stringentă de dialog și acceptarea alterității. 

Maria Pilchin – Critic literar

Ca și la edițiile precedente, pe parcursul anului, în toate bibliotecile din rețeaua „B.P. Hasdeu” vor fi organizate diverse evenimente publice: întâlniri cu scriitorii, discuții/ dezbateri, prezentări de carte, conferințe, lecții etc. Din anul 2004 Programul de lectură „Chișinăul citește” se desfășoară anual, în perioada februarie-noiembrie și este de implicare educațională și culturală a tuturor chișinăuienilor.

Vă invităm la o nouă doză de lectură!
Vă așteptăm la Biblioteca „A.Donici”, pentru a cunoaște mai bine cartea Întâmplări cu tâlc de Cristina Bujor o carte care merită citită!
Vă garantăm că o să vă placă și n-o să rămâneți dezamăgiți!
Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.