1 februarie – Ziua Internațională a Cititului Împreună


Ziua Internațională a Cititului Împreună, îndemn la lectură ca mod de dezvoltare a creativității, a empatiei și a gândirii critice.  
În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună, oamenii din toată lumea citesc împreună cu voce tare și își împărtășesc poveștile, scopul principal fiind acela de a susține alfabetizarea ca un drept al omului care aparține tuturor. 
Este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseții și beneficiilor lecturii.

Ziua Internațională a Cititului Împreună / World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld, o organizație nonprofit fondată în anul 2007. Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o sută de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor. Cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris. Studiile arată că persoanele care citesc frecvent sunt în măsură să-i înțeleagă mai bine pe ceilalți, să empatizeze cu ei și să vadă lumea și din perspectiva altora.

La promovarea îndemnului Cititului Împreună s-a alăturat și  biblioteca pentru copii Alexandru  Donici deschizându-și  larg ușile pentru a găzdui publicul cititor de toate vârstele. 
Primii ne-au pășit pragul preșcolarii grădiniței 146 grupa pregătitoare nr. 8 „Toporașii” ghidați de  educatoare Tatiana Tomșa. Cărțile nouțe achiziționate cu câteva săptămâni în urmă stăteau frumos aranjate pe masă și suport în așteptarea cititorilor. 
Copiii au luat una câte una și au început să le răsfoiască, să le admire desenele colorate. .  După o perioadă de tăcere și liniște am izbutit să le sustrag atenția aplicând jocul „Alege cartea dorită”, fiecare și-a ales câte o carte după anumite criterii: desene, mărimea literelor, personaje, etc.


Dintre cărțile alese le-am atras privirea la cartea „Băiatul cu mâinile dansante” o poveste despre  un băiețel surdo-mut. Împreună am citit și am analizat unele fapte negative și pozitive a acestei povestioare. La ultima pagină a acestei cărți am găsit și alfabetul semnelor, pe care am încercat sa-l exersăm și să înțelegem că nu-i atât de ușor după cum se crede. Sper ca cititorii de astăzi să sprijine îndemnul la lectură ani și ani la rând mărturisind, afirmând că: Cititul Este Calea Spre Cunoaștere.  

Biblioteca Alexandru Donici, încurajează pe toți, de la mic la mare să-i ajute pe cei din jur să se bucure de lumina lecturii.  
Bucurați-vă împreună cu copiii de această zi!
Citiți împreună! Dăruiți o carte!
Cărțile niciodată nu sunt prea multe!
Convingeți persoanele care vă înconjoară să facă la fel!
Apelați la marile personalități care ne-au lăsat ca testament gânduri despre importanța lecturii – bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare.

Cetățeni, să citim împreună cu comunitatea internațională la 1 februarie și în fiecare zi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.