Prezentare de carte: Întâmplări cu tâlc de Cristina Bujor


Program de lectură
Ediția a XX-a, 2023

Criticul Maria Pilchin

Întâmplări cu tâlc (1. Despre prietenie. 2. Despre ceartă), Epigraf 2020, amintește cumva de Cicero și De amicitia lui. Doar că suntem în lumea copiilor și a celor care nu cuvântă ca personaje. Tărcuș, câinele, și Zorba, pisicul, sunt eroii care învață să coexiste într-o curte (simbol al unei societăți, dar și al lumii celei mari). Singurătatea este apăsătoare, avem nevoie unii de alții. Dușmănia cu pisicile, ca o datorie câinească vine din prejudecata precum că „un pisic și un cățel nu au voie să fie prieteni”.
Cititorului celui mic i se propune să trăiască prin lectură exercițiul diferenței: „cred că ne putem împrieteni nu doar cu cineva care e la fel sau asemănător. Putem fi și diferiți”.

            Un moment important este să îl facem atent pe copil – cearta, conflictul nu poate fi mereu ocolit, dar e important să știi să îl soluționezi. În acest sens, este importantă comunicarea pentru depășirea unui diferend. Împăcarea este o necesitate a vietăților și a oamenilor, „cei diferiți pot fi prieteni”. Iertarea este despre umanismul speciei noastre.

     Întâmplări cu tâlc (3. Despre responsabilitate. 4. Despre iubire), Epigraf 2022, educă un spirit care poartă răspunderea faptelor sale. Nu învinuirea, ci soluționarea unei dificultăți e importantă. Și toate se fac împreună, în echipă (vedeți atelierul de pictură în care cele două animăluțe pictează un desen pentru mama). Reperăm în aceste pagini un îndemn perpetuu la dialog, la iubire și căldură. Avem nevoie de acceptare și empatie. Puterea bunătății face minuni, căci „lucrurile importante se aud cu inima”. Cățelul filosof și pisicul care aplică în practică sfaturile înțeleptului patruped sunt niște produse literare de foarte bună calitate. Pisicul rănit, găsit într-o gură de canalizare de celelalte două animale este personajul care sugerează ideea că „fiecare este frumos în felul său”, fiecare are dreptul la o existență fericită. A împărți este o calitate umană și o valoare comunitară. „A iubi înseamnă și a da libertate” – iată un dicton de reținut.

            Ambele volume reprezintă o construcție rezistentă în sens psihopedagogic, cu miza pe unele finalități didactice care reies din informația-introducere și din întrebările finale care apar la începutul și, respectiv, la sfârșitul fiecărui capitol. Există multă inovație ideatică în aceste întâmplări, care insistă pe teza că și animalele au dreptul să fie bine. Nu lipsește însă nici tradiția. Întrezărim intertextul care trimite la druțiana baladă cu cei cinci motănași (mănușa și capul de pește).

            Fascinează forța expresivă a textului, mai ales în sens onomatopeic, acele ocazionalisme-lexeme create într-un mod foarte plastic. „Aham”, spune Tărcuș, când e de acord cu Zorba. „Miaoleu”, strigă pisicul. „Ham-ham-hai” vine îndemnul. „Mi-au-nu-nat” – intervine constatarea. „Ideea mieunifică” bucură, iar unele întâmplări triste sunt „mieunătoare la cer” și „miau-oribile”, cum ar fi agresiunea verbală venită dinspre unii: „Car-car-cară-te de aici, urâtule!”
Copiii află și cuvinte noi, precum utopie, utopia dorinței să nu existe certuri, spre exemplu, or, e firesc să existe păreri și abordări diferite.

            Bestiarul literar sugerează și un simbolism care trimite la omenire, la bestialitatea de care este în stare aceasta și la valorile care o pot salva din acest hău al urii și dușmăniei. Întâmplări cu tâlc educă, cultivă, bucură, problematizează și învață pe cititor să devină mai bun, mai inteligent, mai atent, mai participativ și mai OM. Nenorocirile oricărei vietăți fac parte din marea catastrofă a lumii, aventurile unei gâze sunt, la scară mare, aventurile întregului univers. Incidentalul și fortuitul sunt acele dimensiuni ale vieții și lumii în care trăim. Și copiii e bine să învețe despre asta din cărți, pentru că a avea carte înseamnă și a fi pregătit, a fi imunizat și rezilient pentru drame, accidente și dezechilibre de tot felul care riscă să se tot abată peste noi ca specie, ca civilizație și ca planetă.

Coperta a patra a cărții

            Povestioarele pentru copii Întâmplări cu tâlc abordează lumea emoțiilor, a relațiilor, a valorilor morale, într-un stil amuzant și apropiat copiilor, prin diferite situații trăite de Tărcuș, Zorba și alte personaje. Micii cititori vor urmări experiențele prin care trec eroii și, astfel, vor învăța toleranța, bunăvoința, altruismul, curajul, fidelitatea, integrându-se mai ușor în comunitate…
Copiii vor învăța multe lecții de viață: să-și facă prieteni, să se împace după o ceartă, să aibă grijă de cei neajutorați, să-și corecteze greșelile, să-și gestioneze emoțiile.
Cartea, scrisă într-un stil amuzant și apropiat copiilor, cu imagini vii și frumos pictate, va fi îndrăgită de micii cititori și de părinții lor.

Vă invităm la o nouă doză de lectură!
Vă așteptăm la Biblioteca „A.Donici”, pentru a cunoaște mai bine cartea Întâmplări cu tâlc de Cristina Bujor o carte care merită citită!
Vă garantăm că o să vă placă și n-o să rămâneți dezamăgiți!
Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.