Jonathan Swift – cel mai mare scriitor satiric ai tuturor timpurilor


-350 de ani de la naștere

jonathan-swift-gullivers-travels-1-638Jonathan Swift s-a născut la 30 noiembrie 1667 în orașul Dublin din Irlanda, într-o familie originară din Anglia. După terminarea școlii elementare și medii, Swift a studiat teologia la Trinity College din Dublin (1682-1686), fără să se fi remarcat ca un student prea sîrguincios. În 1689 este angajat ca secretar particular al unei rude nobile îndepărtate, Sir William Temple. În 1694 pleacă în Irlanda, unde a susținut examenele de teologie, devenind preot. În anii care au urmat, Swift și-a petrecut cea mai mare parte a timpului său la Londra, unde se deplasa cu diverse triburi bisericești, deși desfășura de fapt o activitate social-politică. În 1714 devine decan al catedralei Saint Patrick din Dublin. Începe să publice serii de pamflete pe diverse teme legate de viața popurului irlandez. Jonathan Swift în ultima perioadă  a activității sale, creează nemuritoarea sa operă  “Călătoriile lui Gulliver”.

 

calatoriile-lui-gulliverSwift, Jonathan. Călătorile lui Guilliver/Jonathan Swift. – Chișinău: Prut Internațional, 2011 – 324 p.

Multe mituri însoțesc această neobișnuit de populară carte a lui Jonathan Swift, un autor asupra căruia timpul nu are nicio putere deja cîteva sute de ani. La fel de invincibile sunt și prejudecățile mitologizate care îi urmează inalienabil opera, în care se oglindesc concepțiile filozofice iluministe ale scriitorului. Oprea este o satiră, cînd violent cînd ironic, a sistemului de guvernamînt al Angliei. Gulliver face patru călătorii în jurul lumii în ținute imaginare, care scot la iveală aspectele redicole ale societății engleze și absurditățile  contradicțiilor sociale. Swift nu a fost niciodată un mare călător, fiind un om al bisericii, deplasările sale nu au depășit niciodată granițele regatului. Titlul cărții “Călătoriile lui Gulliver în mai multe țarii depărtate ale lumii” era deci o momeală pentru cititorul care își dorea ceva în spiritul literaturii de aventură, gen destul de solicitat în epocă. Deși traversează mări și țării (imaginare!), Gulliver de fapt nici nu se mișcă de acasă, la fel ca și creatorul său. Opera este pe nedrept considerată de unii, chiar și în zilele noastre, drept „literatură pentru copii„, în realitate este vorba de una din cele mai semnificative creații ale literaturii engleze din perioada de început a iluminismului european. Cartea a fost adăugată în lucrarea „1001 de Cărți de Citit Într-o Viață”, coord. Peter Boxall.

Știați că…

Ce poate fii mai fascinant decît o bătălie a cărților, noaptea în bibliotecă ?

„Când citesc o carte, indiferent dacă este înţeleaptă sau stupidă, mi se pare că este vie şi că îmi vorbeşte”

Jonathan Swift

Swift-BattleJonathan Swift a debutat în 1704 în literatură cu file-1425999412-43632două pamflete – The Battle of the Books (Bătălia Cărților) și The Tale of a Tub (Povestea unui poloboc), care au stîrnit nemulțumirea bisericii anglice. “Bătălia Cărților” este un eseu pe tema disputei dintre autorii antici și moderni, în care Swift demonstrează superioritatea anticilor, atacînd scriitori contemporani pentru lipsa de caracter. În pamflet se  descrie o situație din Biblioteca Regală a Marii Britanii, unde mai multe cărți prind viață și intră într-o dezbatere  „despre anticii și moderni”. În același timp, Swift însuși nu dă preferință nici unei părți, dar prezintă manuscrisul ca și cum ar fi deteriorat în mai multe locuri, lăsînd cititorul să ghicească rezultatul bătăliei. Printre participanții la luptă se numără nu numai autori vechi și moderni, ci și autori contemporani ai lui Swift și criticii lor. „Bătălia cărților” în ansamblu ilustrează una dintre temele principale din „Povestea unui poloboc” : nebunia mândriei care crede în superioritatea propriilor opere și inferioritatea lucrărilor ulterioare.

„Prezentul este locul unde trecutul îşi pune amprenta asupra viitorului”.

Marius Torok

 

3 comentarii la „Jonathan Swift – cel mai mare scriitor satiric ai tuturor timpurilor

  1. Pingback: S-a întâmplat la 19 octombrie 1745 – Jurnal FM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.