Mizerabilii de Victor Hugo – o capodoperă a literaturii universale


„Mizerabilii” de Victor Hugo (1862) | 160 de ani de la publicare

„Cea mai mare fericire a vieții este convingerea că suntem iubiți – iubiți pentru noi înșine, sau mai bine zis, iubiți în ciuda noastră.”

  • Numele complet:  Victor Marie Hugo
  • Cunoscut pentru poet și autor francez
  • Născut26 februarie 1802 la Besançon, Doubs, Franța
  • Decedat22 mai 1885 la Paris, Franța
  • Lucrări selectateOdes et Ballades (1826), Cromwell (1827), Notre-Dame de Paris (1831), Les Misérables (1862), Quatre-vingt-treize (1874)
Tinerețe

Născut la Besançon în Franche-Comté, o regiune din estul Franței, Hugo a fost al treilea fiu născut de Joseph Léopold Sigisbert Hugo și Sophie Trébuchet Hugo. A avut doi frați mai mari. Tatăl lui Hugo era general în armata franceză și un susținător fervent al lui Napoleon. Ca urmare a carierei sale militare, familia s-a mutat frecvent, inclusiv stagii în Napoli și Roma. În cea mai mare parte, însă, și-a petrecut primii ani la Paris cu mama sa.

Copilăria lui Hugo a fost o perioadă de imense frământări politice și militare în Franța. În 1804, când Hugo avea 2 ani, Napoleon a fost proclamat împărat al Franței. Tatăl lui Hugo era un general cu credințe republicane și un susținător al lui Napoleon. Mama lui Hugo a fost în primul rând responsabilă de creșterea sa și, ca rezultat, educația sa timpurie a fost atât intens religioasă, cât și puternic părtinitoare față de sentimentele pro-monarhiei.

În tinerețe, Hugo s-a îndrăgostit de Adèle Foucher, prietena lui din copilărie. Personalitatea și vârsta erau foarte potrivite, dar mama sa dezaproba puternic relația lor. Sophie Hugo a murit în 1821, iar cuplul s-a putut căsători în anul următor, când Hugo avea 21 de ani. Au avut primul lor copil, Leopold, în 1823, dar a murit în copilărie. În cele din urmă, au fost părinții a patru copii: două fiice (Leopoldine și Adele) și doi fii (Charles și François-Victor).

Poezie timpurie și piese de teatru (1822-1830)
  • Odes et poésies diverses (1822)
  • Odes (1823)
  • Han d’Islande (1823)
  • Nouvelles Odes (1824)
  • Bug-Jargal (1826)
  • Odes et Ballades (1826)
  • Cromwell (1827)
  • Le Dernier jour d’un condamné (1829)
  • Hernani (1830)

Hugo a început să scrie de foarte tânăr, prima sa publicație venind în 1822, în același an cu căsătoria sa. Prima sa colecție de poezie, intitulată Odes et poésies diverses, a fost publicată când avea doar 20 de ani. Poeziile au fost atât de admirate pentru limbajul și pasiunea lor elegante, încât au ajuns în atenția regelui, Ludovic al XVIII-lea, și i-au adus lui Hugo o pensie regală. De asemenea, a publicat primul său roman, Han d’Islande, în 1823.

În aceste zile timpurii – și, într-adevăr, în mare parte din cariera sa de scriitor – Hugo a fost puternic influențat de unul dintre predecesorii săi, scriitorul francez François-René de Chateaubriand, care a fost una dintre figurile literare preeminente din Mișcarea romantică. Hugo a devenit o icoană a romantismului, însă era implicat și în politică, ceea ce a dus în cele din urmă la exilul său din patria sa.

Hugo, Victor. Mizerabilii. Vol. 1 / Victor Hugo. – București: Cartex, 2004. -488 p.

Mizerabilii este una dintre cele mai cunoscute opere ale celebrului scriitor francez Victor Hugo, fiind finalizat în anul 1862, perioadă în care scriitorul se afla în exil.

Opera este considerată o adevărată frescă socială și scoate în evidență felul în care evenimentele care se petrec de-a lungul secolelor influențează evoluția societății. Victor Hugo ne prezintă o lume dominată de sărăcie și neputință, cu personaje care, cu mare dificultate, reușesc să își depășească condiția, în timp ce altele sunt condamnate la o viață mizeră. Personajul principal al romanului este Jean Valjean, un tânăr care luptă din greu pentru a-și depăși condiția socială și pentru a-și schimba destinul.

Tema romanului este reprezentată de marile probleme ale secolului, alături de motivele pentru care, sub o presiune socială perpetuă, se produce degradarea umană.

Mizerabilii (franceza: Les Miserables) este cel mai mare roman al lui Victor Hugo. Este considerat drept una dintre cele mai mari opere ale umanității.

Povestea lui Victor Hugo despre nedreptate, eroism și dragoste urmărește soarta lui Jean Valjean, un condamnat care evadează de câteva ori, este mereu prins, iar după ce este eliberat, ia hotărârea de a lăsa în urmă trecutul. Dar încercările lui de a deveni un membru respectabil al societății sunt amenințate constant. Pe de o parte, de propria conștiință, atunci când, dintr-o identificare eronată, un alt om este arestat în locul lui; pe de altă parte, de investigațiile neobosite ale inspectorului Javert. Nu doar pentru sine trebuie să-și apere Valjean libertatea: el a jurat să aibă grijă de fetița lui Fantine pe care sărăcia a împins-o la prostituție.

Convingător și plin de compasiune, Mizerabilii este un roman de mari proporții al celor mai umili membri ai societății franceze din secolul al XIX-lea, a cărui acțiune parcurge perioada cuprinsă între ajunul bătăliei de la Waterloo, din 1815, și rebeliunea din iunie 1832, din Paris.

Geniul lui Hugo constă în crearea unei legende simple și recognoscibile. Succesul uriaș al romanului Mizerabilii ca lectură didactică, scrisă în numele celor săraci și oprimați, se datorează perspectivei sale poetice, până la dimensiuni mitologice asupra naturii umane. – V. S. Pritchett

Hugo, Victor. Mizerabilii. Vol. 2 / Victor Hugo. – București: Cartex, 2004. -488 p.

Analizând specificul legii și modul ei inflexibil de aplicare, romanul Mizerabilii face totodată o incursiune în istoria Franței, în politica marcată de curentul puternic antimonarhist, în filosofia morală, în funcționarea justiției și în rolul religiei și al instituțiilor religioase din perioada în care se desfășoară acțiunea: între momentul Waterloo din 1815 și rebeliunea din 1832. Cadrul de desfășurare ne familiarizează cu grandioasa arhitectură a Parisului, dar și cu periferiile, cu mediul de viață al celor umili, cu sărăcia și cu gravele ei consecințe în plan moral și psihologic.

Tolstoi a fost cel care a dat satisfacție ambiției lui Hugo proclamând Mizerabilii ca pe unul dintre cele mai mari romane ale lumii, dacă nu chiar cel mai mare. Abilitatea de a prezenta extremele experienței umane așa cum sunt este, în cele din urmă, cel mai de preț dar al lui Hugo. – Peter Washington

Subiectul romanului

Domnul Myriel, devenit episcopul Bienvenu, are ocazia de a se întâlni cu un ocnaș evadat, ce îi bate la ușă pentru a-i cere mâncare și adăpost. Fiind un om nespus de bun, de milostiv, ce își dădea mai toți banii săracilor și care nu putea refuza prilejul de a face o fapta bună, îl primește, spre marea uimire a ocnașului, care fusese refuzat de toată lumea.

Știind bine că este un evadat căutat de poliție, episcopul îl cazează într-o camera de unde ocnașul, pe nume Jean Valjean, fuge furând argintăria casei. Este prins de jandarmi și adus în fața domnului Bienvenu, care îl declară nevinovat și îi dăruiește și două sfeșnice de argint.

Ajuns la Montreuil-sur-mer, și schimbat treptat de bunătatea pe care episcopul i-o arătase, fostul ocnaș își ia numele de Madeleine și începe o mică afacere. Afacerea prospera și ajunge una profitabilă. În scurt timp, orașul Montreuil-sur mer renaște datorită domnului Madeleine. El devine binefăcătorul ținutului: dă de lucru șomerilor, îi ajută pe săraci și pe bolnavi; este numit primarul orașului, după ce refuză de mai multe ori. În rest, vă lăsăm pe dumneavoastră, dragi cititori, să citiți acest roman și să cunoașteți cu ce se termină acest roman!

Protagonistul romanului

Dintre toate personajele romanului, cel care se bucură de cel mai complex portret este Jean Valjean, protagonistul romanului „Mizerabilii”, de Victor Hugo. Personaj romantic, principal, masculin, individual, acesta este inspirat dintr-un model real, fiind construit conform tipologiei „păcătosului mântuit”. El este caracterizat atât în mod direct, cât și indirect, trăsăturile sale reieșind mai ales din vorbele, faptele personajului, precum și din relația acestuia cu celelalte personaje.

Romanul Mizerabilii a constituit sursa a numeroase adaptări cinematografice, pentru televiziune și scenă, după cartea lui Hugo realizându-se inclusiv un musical.

Vă invităm la lectură dragi cititori!

Un comentariu la „Mizerabilii de Victor Hugo – o capodoperă a literaturii universale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.