Lecturi şcolare

În colecţia Lecturi Şcolare se regăsesc cele mai importante opere din literatura română şi universală, selectate în conformitate cu cerinţele programei şcolare de limba şi literatura română. Astfel, elevii vor avea la îndemână, în formă integrală, creaţiile cele mai cunoscute şi mai îndrăgite ale scriitorilor clasici şi moderni, însoţite de o scurtă prezentare a vieţii şi a operei autorului. 
Rebreanu, Liviu. Ion/ Liviu Rebreanu; -Bucureşti Litera, 2017. -446 p. 

316251d2-2331-4857-96a5-33fe0d8990ad_1„Ion” de Liviu Rebreanu este primul roman interbelic obiectiv din literatura română. Acesta a apărut în 1920, după o lungă perioadă de elaborare, așa cum însăși autorul menționează în finalul operei, între 1913 și 1920. Curent literar dezvoltat în strânsă legătură cu condiţiile social-istorice ale sec. al XIX- lea, realismul impune o nouă orientare estetică, care se caracterizează prin reprezentarea veridică a realităţii, prin tendinţa de obiectivare, prin absenţa idealizării personajelor şi a circumstanţelor în care aceştia acţionează. Destinul uman este supus unor legi precise şi unor cauzalităţi previzibile, aşa cum afirmă şi criticul Nicolae Manolescu „romanele realiste şi naturaliste sunt mai degrabă imagini ale destinului decât ale vieții”.

Fiind carte jubiliară 2020, nu ezitați să citiți una din capodoperele literaturii române.

Slavici, Ioan. Moara cu noroc/ Ioan Slavici. -Bucureşti: Litera, 2017. -172 p. 

download (4)Moara cu noroc a apărut în anul 1881, find inclusă în Novele din popor, volum care a dat în literatura română un exemplu de scriere totodată tradițională și realistă. Nuvela Moara cu noroc este considerată una dintre cele mai reușite din cele 100 de nuvele și schițe scrise de Slavici. Este o nuvelă psihologică, cu personaje ce întruchipează diferite  calități morale. Tema nuvelei poartă, deci, valori și etice și psihologice, dorind să demonstreze ca dorințele de îmbogățire  duc la declinul moral și spiritual al individului. Personajele lui Slavici sunt bine conturate, veridice, fiind rezultate ale propriilor fapte, acțiuni și gânduri, acționând liber, neconstrânse decât de forța destinului. Personajul asupra căruia se focalizează lentila moralistă a lui Slavici este Ghiță, care, împreună cu soția sa, Ana și Lică Samădul formeză „triunghul nefercirii”. Aceste personaje scot la iveală cele mai avare calități ale omului, iar acțiunile lor negândite duc spre sfârșitul tragic al individului.

Slavici ne prezintă realitatea crudă a oamenilor care sunt obsedați după avuție, el descrie fiecare personaj detaliat atât pe plan fizic cât și moral. E o nuvelă plină de viață, ce are la bază o morală definită.

Goga, Octavian. Poezii/ Octavian Goga. -Bucureşti: Litera, 2018. -225 p. 

Poeziile d-lui Octavian Goga au avut darul să deștepte o deosebită luare-aminte a publicului român. Mai toate ziarele și revistele noastre le-au consacrat dări de seamă amănunțite, și unele din ele văd în apariția noului volum „evenimentul literar” al anului din urmă. Efectul produs asupra marelui număr de cetitori credem că provine mai întîi din forma frumoasă în care autorul a știut să exprime cuprinsul „patriotic” al multora din versurile sale. În adevăr, emoțiunile ce le simte și ce ni le transmite tînărul poet sunt izvorîte din viața națională a acelei părți a României în care s-a născut și în mijlocul căreia a trăit, din viața românilor transilvăneni în faza ei de astăzi, caracterizată prin lupta împotriva tendințelor de asuprire etnică predomnitoare în statul lor.
-Titu Maiorescu 

Noi300x300
La noi sunt codri verzi de brad
Şi câmpuri de mătasă;
La noi atâţia fluturi sunt,
Şi-atâta jale-n casă.
Privighetori din alte ţări
Vin doina să ne-asculte;
La noi sunt cântece şi flori
Şi lacrimi multe, multe…

 

Swift, Jonathan. Călătoriile lui Gulliver/ Jonathan Swift. -Bucureşti: Litera, 2019. -153 p. 

500px-22891f4b14a32df0bd71483ae52095fe0bcc1fe6-14448Multe mituri însoțesc această neobișnuit de populară carte a lui Jonathan Swift, un autor asupra căruia timpul nu are nicio putere deja cîteva sute de ani. La fel de invincibile sunt și prejudecățile mitologizate care îi urmează inalienabil opera, în care se oglindesc concepțiile filozofice iluministe ale scriitorului. Oprea este o satiră, cînd violent cînd ironic, a sistemului de guvernământ al Angliei. Gulliver face patru călătorii în jurul lumii în ținute imaginare, care scot la iveală aspectele redicole ale societății engleze și absurditățile  contradicțiilor sociale. Swift nu a fost niciodată un mare călător, fiind un om al bisericii, deplasările sale nu au depășit niciodată granițele regatului. Titlul cărții “Călătoriile lui Gulliver în mai multe țarii depărtate ale lumii” era deci o momeală pentru cititorul care își dorea ceva în spiritul literaturii de aventură, gen destul de solicitat în epocă. Deși traversează mări și țării (imaginare!), Gulliver de fapt nici nu se mișcă de acasă, la fel ca și creatorul său. Opera este pe nedrept considerată de unii, chiar și în zilele noastre, drept „literatură pentru copii„, în realitate este vorba de una din cele mai semnificative creații ale literaturii engleze din perioada de început a iluminismului european. Cartea a fost adăugată în lucrarea „1001 de Cărți de Citit Într-o Viață”, coord. Peter Boxall.

 

Doyle, Arthur Conan. Câinele din Baskerville/ Arthur Conan Doyle. -Bucureşti: Litera, 2019. -217 p. 

1-max-720 (3)În acest roman Artur Conan Doyle ne cheamă să răscolim și să descoperim din nou crimele misterioase, care aparent sunt imposibil de rezolvat, dar nu și pentru Sherlock Holmes și Doctorul Watson.

Câinele din Baskerville este un roman gotic inspirat dintr-o legendă veche și, mai exact, legenda Castelului din Baskerville, un castel blestemat în care membri familia Baskerville sunt vânați și uciși de către un câine monstru. Legenda sună în felul următor: cândva un membru al familiei Baskerville, Hugo Baskerville, un om rău, lipsit de credinţă, se îndrăgostește de o fată pe care o închide într-o cameră fiindcă îl ignora. Aceasta reușește să fugă dar este  urmărită de Hugo şi de servitorii săi. Într-un final, fata moare din cauza fricii și a oboselii, lângă două pietre uriaşe, iar Hugo Baskerville este găsit de servitori cu un câine peste el care îl muscă de gât.

Cărţile de neuitat ale copilăriei, capodoperele literaturii din toate timpurile reprezintă repere obligatorii în formarea gustului pentru lectură şi în educaţia cititorilor mai mici şi mai mari.

Lectură plăcută!