23 mai – Ziua Mondială a țestoaselor



Pe data de 23 mai, sărbătorim la nivel mondial Ziua tuturor speciilor de țestoase. Inițiativa aparține American Tortoise Rescue, un ONG înființat în Statele Unite ale Americii în anul 1990 cu scopul de a asigura protecţia tuturor speciilor de broască ţestoasă, oferind adăpost permanent pentru broaşte ţestoase abandonate şi pierdute, precum şi cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii şi necesită locuinţe temporare. American Tortoise Rescue a salvat peste 3.000 de broaşte ţestoase de apă sau de uscat, de la începuturile activităţii sale.

Deși cunoscute popular cu denumirea de „broască” țestoasă, țestoasele fac parte din clasa reptilelor și nu a amfibienilor. Se numără printre cele mai bătrâne ființe din lume, iar supraviețuirea lor depinde de protejarea mediului în care trăiesc.

Curiozități despre broască țestoasă

Broasca cu țestul în piele

Broasca cu țestul în piele este cea mai mare țestoasă din lume. Placarea sa constă în sute de plăci neregulate și osoase, împreunate într-un mozaic de acelaşi model şi acoperit cu o piele puternică și mătăsoasă. Capul său mare si rotund, cu falca în formă de cârlig, nu poate să între înăuntrul carapacei, nici membrele, care sunt ca nişte aripioare. Țestoasa aceasta este cea mai rară dintre toate. Trăiește de una singură în mările calde din Malaezia, Indonezia şi Centrul Americii, dar în perioada depunerii ouălor, femela înoată către uscat, unde își sapă un cuib in nisip, gata să le depună acolo.

Habitat:mare
Reproducere:ovipolară
Diametrul oului:5-6 cm
Lungimea unui
adult:
peste 2 m
Greutate:până în 600 kg

Este o înotătoare neobosită, se hrănește cu pești, moluşte, echinoderme şi meduze, chiar și cu cele otrăvitoare. Interiorul gurii şi al gâtului este acoperit cu țepi cornoși care o ajută la ingerarea prăzii alunecoase, cum este meduza.

Broasca țestoasă de carolina

Habitat:uscat
Reproducere:ovipară
Lungimea carapacei
la naștere:
26-30 mm
Lungimea carapacei
unui adult:
peste 12-16 cm

Îi place să stea într-un singur loc și în general își petrece iarna în același cuib. Când se trezește din somnul ei de iarnă, se reproduce, femela depune ouă fertile abia după patru ani de la ultima ei împreunare.

Broasca țestoasă de Carolina trăiește în Mexic și în nordul Americii. Are o carapace ca o balama, astfel încât atunci când țestoasa își ascunde picioarele și capul, partea din față a carapacei se ridică în sus. Apoi, deschizătura cutiei se închide brusc, protejând astfel țestoasa de numeroșii inamici carnivori.
Broasca țestoasă de Carolina este omnivoră, deci se hrănește cu fructe, mure și alte materii vegetale, dar și cu insecte și alte animale de mărime mică. Trăiește în ariile centrale, în cea mai mare parte a anului, dar toamna călătorește departe, spre nord, devenind din ce în ce mai înceată în mers, apoi își sapă un adăpost foarte adânc.

Știați că….

Țestoasa Gopher are o carapace de circa 25 cm lungime și trăiește pe fâșiile centrale ale Americii și în Mexic. Căldura deșerturilor și a stepelor o fac inactivă pe perioada zilei.

Broasca țestoasă cu gât lung este o specie australiană care și-a dezvoltat vertebre pe spate. Are mușchi puternici care permit țestoasei să-și lungească gâtul precum un șarpe.

Sursa: Enciclopedia Animalelor/ Marina Mansi. trad. Zully Mustafa. – București: Flamingo GD, 2005. – 114-115 p.

Un comentariu la „23 mai – Ziua Mondială a țestoaselor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.