Cel mai, cea mai…


  • Cea mai mare pasăre de pe pământ este struțul – pasăre alergătoare de stepă. Deși are aripi (destul de mici), struțul nu poate zbura, aripile ajutându-i să-și mențină echilibrul când aleargă cu viteza de 70 km/oră. Struțul are 120 kg , deci oul lui este foarte mare. Din păcate, și struțul se află în pericol de dispariție.
  • Cel mai mare mamifer carnivor de uscat este ursul alb (polar), iar cel mai mare mamifer de apă este balena.
  • Cea mai mare pasăre zburătoare din lume este vulturul. Condorii sunt speciile de vulturi cele mai mari: au o înălțime de 1,2 metri și o deschidere a aripilor de 6-7 metri (aproape cât o poartă de fotbal!). „Masa” condorului este servită într-o ordine bine stabilită: masculul cel mai bătrân, apoi puii, iar la sfârșit – femelele.
  • Cea mai mică pasăre din lume este colibri, numită și „pasăre-muscă”. Cel mai mare exemplar are o greutate de 20 de g, iar cel mai mic – de 2 g. Păsările colibri se hrănesc preponderent cu nectar, pe care îl beau din flori. Liba unei păsări iese din plisc de 200 de ori într-un min. O pasăre mănâncă, pe zi, hrana care cântărește de două ori cât propria greutate. Zborul ei este foarte interesant, deoarece
  • Cea mai rezistentă și dăunătoare insectă este lăcusta. Lăcustele călătoare, duse de vânturi, pot zbura fără întrerupere 2000 km, cu o viteză de 40 km/h, ceea ce le oferă o suprafață de devastare considerabilă.
  • Elefanții au creiere mai mari decât orice alt animal terestru. Ei se numără printre cele mai inteligente animale din lume. Elefanții asiatici știu să rupă crengi din copaci la lungimea ideală pentru a îndepărta muștele care îi deranjează.
  • Cel mai mare melc a fost găsit în 1976, în Sierra Leone (Africa). Fiind specia Giganților Africani – numit de cercetători „Gee Geronimo”, acesta avea o greutate de aproape un kg și o lungime de 39,5 cm.

aripile se mișcă în formă de 8 alungit, cu o viteză de care nu sunt capabile alte păsări. În timpul zborului, pasărea colibri dă din aripi de 70 de ori pe secundă.

Sursa: Ghidușel în Țara Viețuitoarelor. Curiozități din lumea animalelor/ Ala Bujor . – Chișinău: Epigraf S.R.L., 2011. – 80 p.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.