„Prinț și cerșetor” de Mark Twain


NOSTALGIA COPILĂRIEI ȘI GUSTUL AVENTURII

Mark Twain (pseudonimul lui Samuel Clemens) este prin excelență un călător cu vocația indiscutabilă a aventurii, care vrea să cunoască neapărat Necunoscutul. Când zicem călător, ne gândim nu doar la voiajele sale marine și la expedițiile îndelungate în India. El caută să călătorească pe traseele Istoriei și să înțeleagă sensurile ei ascunse. De fapt, o porneşte pe căile luminoase sau tenebroase ale sufletului: scriitorul se plimbă prin toate domeniile vieții sociale și prin toate categoriile de persoane care le reprezintă tipologic și psihologic.

Cu Mark Twain, născut în 1835 în familia unui jurist provincial, începe o nouă epocă literară.

Umorul este, în definitiv, o expresie a Adevărului, îl face pe acesta mai sensibil, și Mark Twain, ,,rege al râsului”, este actorul care întreprindea turnee cu propriile înscenări umoristice ce l-au făcut foarte popular. Elementul comic este constant însoțit, la el, de elementul dramatic şi tragic.

Viața unui băiat este nu numai o comedie, ci şi o tragedie, va nota el în Autobiografie. „Numai acel umor va dura, aforismele, care izvorăsc din Adevărul vieții. Chiar dacă îl faceți pe cititor să râdă, efortul va fi zadarnic dacă la rădăcinile operei nu stă iubirea față de oameni.”

Mark Twain - IMDb

E o calitate prețioasă care se manifestă cu deosebită putere în Aventurile lui Tom Sawyer și Aventurile lui Huckleberry Finn (1884). William Faulkner și Ernest Hemingway considerau că din aceestă a două carte (care o continuă, evident, pe prima) se trage intreaga mare proză americană a secolului al XX-lea. Ea este unanim apreciată ca o capodoperă literară.

Rămas orfan la doisprezece ani (astfel de amănunte autobiografice le vom intâlni și în romanele sale), Sam Clemens ia calea piloților de vase fluviale pe care îi crede „zei ai apelor”. În calitate de pilot, va întâlni, va studia și va radiografia toate speciile naturii umane „câte numai ți le poți imagina”. De aici işi ia pseudonimul viitorul scriitor, care va îmbrățişa şi profesia de tipograf, gazetar, cautător de aur. Prin aceasta se explică nota romantică și solemnă a prozei sale, pătrunsă magistral de motivul trecerii timpului și nostalgiei timpului paradiziac al copilăriei.

Mark Twain Found Calling in San Francisco Stories - The New York Times

Romanticul Samuel Clemens idealizează trecutul şi sfidează prezentul cu spiritul sau dur, cu materialismul aspru, sentimentul catastrofic al posesiunii și goana dupa bani. Scriitorul se detaşează şi totodată se apropie de realitățile prezentului, după cum constata şi istoricul literar american Peter Conn: „Clemens a fost un hoinar şi un critic al societătii în care trăia, dar, în acelaşi timp, a rămas puternic ancorat în realitatea pe care o satiriza. Nu era de acord cu faptul că banul devenise zeul suprem al tuturor. Și-a manifestat virtuțile de om de afaceri, supraveghind cu atenție incasările provenite din vânzarile cărților sale. Şi-a dorit bogăție, confort, libertate şi bunăstare, dar şi considerația de care, recunoştea cu amăraciune, se bucurau cei bogați. După ce a obținut un profit de pe urma carților şi turneelor sale, şi-a construit în Hartford o casă cu arhitectura in stil victorian. Îşi facea astfel o reclamă de saptezeci de mii de dolari de pe înălțimea unui deal de cinci acri, declarându-se mulțumit de succes.

Mark Twain - Print si cersetor - elefant.md

Demonul contradicției, caracteristic unui scriitor „al frontierei”, se manifestă în Prinț şi cerşetor (1881), în Aventurile lui Tom Sawyer și Aventurile lui Huckleberry Finn, acestea două din urmă fiind superioare celei dintâi. Prinț și cerșetor, concepută încă în vara anului 1877, este o lucrare care părăsește registrul umoristic şi îmbrățișează o formulă mai sobră, mai „construită”, axată nu atât pe o acțiune organică, degajată, cât pe o împletitură de contraste și o „încurcătură” între un rege adevărat, Edward al VI-lea, și un prinț-cerşetor, Tom Canty, ajuns pe tron printr-o întâmplare. Acțiunea are loc, la Curtea Regală a Engliterei și la Curtea Gunoaielor, populată de cerşetori zdrențoși.

Crearea de situații inversate, „anormale”, ,,învestirea” cerşetorului cu rang princiar şi a regelui adevărat cu acela de vagabond şi cerşetor impun – prin insăși această „încurcătură” – un comic savuros, dar îmbibat cu sensuri dramatice și tragice. Prozatorul se bazează adesea pe un substrat irațional, obscur, pe o lucrare a întâmplării, a hazardului, care poate lua proporții absurde. Curtea Regală ca atare, cu săli încăpătoare, cu stâlpi poleiți cu aur, cu tavane și pereți împodobiți cu picturi, cu galerii înalte în care se află o droaie de dregători în straie strălucitoare şi muzicanți, este un loc al intrigilor, hotărârilor despotice, pedepselor cumplite și morților, al „şoaptelor” şi al legilor și fărădelegilor, al aspirațiilor tainice la tron şi putere. Aceste priveliști și ceremonialuri, care stârneau disconfortul total al lui Tom Canty, devin acum ,,frumoase și plăcute”.

Tom este, pe de o parte, emblema Copilului-înțelept, apt să guverneze țara, iar, pe de altă parte, simbolul copilului „adaptat la împrejurări”, care prinde gustul puterii, uită de părinți și de frați și care devine un potențial General al Universului marquezian.

Scriitorul, cunoscut şi prin satira acerbă din romanele Un yankeu la curtea regelui Arthur şi Veacul aurit (1873), este și aici, un observator moral, un filosof al istoriei, influențat de Istoria Angliei și de romanul scriitoarei Charlotte M. Yonge „Prințul și Pajul” (1865), Tom Canty fiind o plăsmuire proprie. El este un aventurier, un șmecher, ca și Tom Sawyer și Huckleberry Finn, numai că mai frământat, ca şi autorul lui de altfel, de o criză morală în care ,,o inimă sănătoasă constituie un ghid mai sigur decât o conștiință rău educată”. „Dacă o inimă curată și o consecință pătată intră în coliziune, va mai spune el, conștiinţa va ieşi înfrântă”.

Mark Twain, copleşit de această „ceartă” între constință și inimă, va scrie ultimele sale lucrări Bărbatul care a corupt Hadleyburgul (1898) şi Străinul misterios (apărută postum) pe o undă a disperării, vecină cu nihilismul, fapt care nu stinge sunetul unic ce l-a impus în contextul literaturii americane și universale.

„Am cunoscut mulți cărturari, ințelepți, poeți, vizionari, critici şi umorişti ai noştri; ei erau unul ca altul și semânau cu alți oameni de litere. Clemens era unic, incomparabil. Lincoln al literaturii noastre.”, nota în 1910, anul morții lui Twain, scriitorul William Howells.

Mihai CIMPOI

Un comentariu la „„Prinț și cerșetor” de Mark Twain

  1. Pingback: Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain | Biblioteca „Alexandru Donici”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.